Očkovanie a parazity

Očkovanie

U psa by prvé očkovanie malo prebehnúť medzi 6 až 8 týždňom veku. Do tej doby je šteňa chránené protilátkami, ktoré dostane z kolostra (mledziva). Je to vlastne mlieko suky v prvých 3 dňoch po pôrode. Iba u zvlášť ohrozených jedincov (hromadné chovy, zlá hygiena, úhyn matky, nemožnosť dojčenia, nekvalitné mlieko a pod) je možné šteňatám aplikovať priamo protilátky, ktoré sú podobné materskému mlieku.

Pri prvom očkovaní, u šteňaťa alebo psa, ktorý nikdy nebol očkovaný, resp interval od posledného očkovanie prekročil 1,5 roka, reaguje imunitný systém na tvorbu protilátok iba čiastočne, preto je nutné vakcináciu opakovať max do jedného mesiaca. Udržiavacie očkovanie sa potom opakuje jedenkrát ročne.

poradie vakcinácie vek ochorenie
1.6-8 týždňovpsinka, parvoviróza, inf.hepatitída, koronaviró-za, inf.kašeľ
2.10-12 týždňovdtto + leptospiróza
3.14-16 týždňovdtto + leptospiróza + besnota
4.v 1. rokurovnaká ako 3. vakcinácia

Parazity

Pes môže mať vnútorné a vonkajšie parazity.

Vnútorné parazity má šteňa už od narodenia, prenesú sa naňho materským mliekom. Preto sa prvé odčervenie vykoná už vo veku 2-3 týždňov, najčastejšie pastou Banminth. Odčervenie opakujeme každé 2 týždne do veku 3 mesiacov. Do pol roka psa odčervujeme každý mesiac, potom ešte 2 x do roka veku. Po roku života odčervujeme psíka 2-4 x ročne podľa potreby a podľa prostredia kde sa vyskytuje. Medzi parazity patria pásomnice škrkavky, bičíky. Väčšina z nich je prenosná aj na človeka. Na to nezabudneme hlavne v rodinách s malými deťmi. Ak máme doma svorku psov, odčervíme celú svorku naraz. Medzi najznámejšie odčervovacie tablety patria Drontal, Drontal plus, Pratel, Caniverm. Nakúpime ich u veterinára, občas aj v lekárni. Ak sa dá meníme značku tabletiek a zásadne používame tzv širokopásmové, nie iba na jeden typ parazitov.

Podávame ich takto: otvoríme psíkovi papuľku za očnými zubami, tabletku dáme na koreň jazyka a papuľku zavrieme, podržíme mu ju v tej polohe dokiaľ psík neprehltne tabletku. Každý majiteľ si nájde spôsob na podávanie tabletky, toto je jeden z návodov.

Vonkajšie parazity pes pozbiera vo voľnej prírode, sú to blchy, kliešte, lezúci hmyz. Zvyčajne sa im bránime striekaním spraymi. Najčastejšie sú to: Frontline, Beaphare, Top Spot, Bio Kill. Dávame pozor, aby sme psíkom nestriekali spray do očí, niektorí majú následne aj problém s dýchaním, kýchajú a evidentne sú na spray alergickí. V tom prípade odporúčame tzv pipetky napr Frontline. Tie sa aplikujú na kožu na chrbtici medzi lopatkami. Na obale majú prípravky návod ako aplikovať a dobu pôsobenia prípravku. Okrem týchto má majiteľ na výber aj medzi množstvom antiparazitálnych obojkov. Ich účinok trvá aj niekoľko mesiacov a zvyčajne dokážu pokryť celú sezónu kliešťov v danom roku. Tu treba upozorniť, že po 3 mesiacoch pôsobenia sa obojok dá dolu a psovi umyjeme krk, odstránime tým napustené chemikálie z obojku, vysušíme ho a potom mu obojok znova dáme na krk. Niektorí psíkovia môžu mať na tento prípravok alergiu, na krku sa im objavia hnisavé vyrážky. V tom prípade musíme vybrať iný antiparazitný prípravok.